Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 169. Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судових рішеннях

  1. Суд може з власної ініціативи або за заявою особи, що  брала участь у справі, чи іншої заінтересованої особи, випра  вити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні  арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рі  шення законної сили чи ні.
  2. Питання про внесення виправлень вирішується в судово  му засіданні. Особи, які беруть участь у справі, повідомляють  ся про дату, час і місце засідання. Неприбуття у судове засідан  ня осіб, які були належним чином повідомлені, не перешко  джає розгляду питання про внесення виправлень.
  3. Ухвала суду про внесення виправлень у судове рішення  чи відмову у внесенні виправлень може бути оскаржена.

1.  Суд першої інстанції не вправі самостійно скасувати або  змінити винесене ним рішення. Винятком з цього правила є ви  явлення таких недоліків, як описки або явні орфографічні по  милки, що суперечить вимозі чіткості судового рішення. Під  опискою слід розуміти спотворення прізвища, імені й по бать  кові сторін, назви органу, установи чи організації і т.д. Явна  арифметична помилка являє собою неточність у розрахунках,  очевидна при перевірці результатів арифметичних дій за тих  самих вихідних даних.

Ініціювати розгляд питання про виправлення описок і арифметичних помилок може як суд, що постановив рішення, так і особи, що брали участь у справі й інші зацікавлені особи, які можуть звернутися із відповідною заявою. Таке право надано вказаним особам як до, так і після набуття рішенням законної сили.

2.  Розгляд питання про виправлення описок і явних арифме  тичних помилок у рішенні суду відбувається тільки під час за  сідання суду, який виніс дане рішення. Незалежно від того,

338

 

ким було ініційовано судове засідання, особи, які беруть участь у справі, мають бути обов'язково поінформовані про день, час і місце, де відбуватиметься засідання. Однак відсутність вказаних осіб у засіданні не перешкоджає розгляду питання про виправлення описок і явних арифметичних помилок у судовому

рішенні.

Законом не передбачені строки для вчинення дій щодо виправлення описок і явних арифметичних помилок у винесеному судом рішенні. Однак очевидно, що питання про внесення виправлень може бути порушено у межах строків для подання рішення до виконання.

3. Розглянувши питання про внесення виправлень у судове рішення, суд виносить ухвалу. Вона може містити як рішення про внесення відповідних виправлень, так і відмову у виправленнях, які пропонуються. В обох випадках ухвала може бути оскаржена у встановленому порядку (шляхом подання скарги або внесення подання).