Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 29. Плата за проведення державної реєстрації прав та їх

ОБТЯЖЕНЬ, ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАПИСІВ ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ ПРАВ ТА НАДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ ПРАВ

(назва статті 29 із змінами, внесеними згідно із Законом України від 04.07.2012 р. N 5037-VI)

  1. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито.

У разі відмови у проведенні державної реєстрації прав та їх обтяжень державне мито не повертається.

  1. Частину другу статті 29 виключено

(згідно із Законом України від 04.07.2012 р. N 5037-VI)

  1. За внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної не з вини державного реєстратора, та надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата, порядок використання і розмір якої встановлюються Кабінетом Міністрів України.

(частина третя статті 29 у редакції Закону України від 04.07.2012 р. N 5037-VI)

  1. Суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи державної податкової служби, органи Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи) звільняються від плати за отримання інформаційної довідки з Державного реєстру прав.

(частина четверта статті 29 із змінами, внесеними згідно із Законом України від 04.07.2012 р. N 5037-VI) Органи державної влади (посадові особи) звільняються від плати за надання витягу з Державного реєстру прав під час проведення державної реєстрації обтяжень речових прав на нерухоме майно.

(частину четверту статті 29 доповнено абзацом другим згідно із Законом України від 04.07.2012 р. N 5037-VI)

КОМЕНТАР

Відповідно до положень коментованої статті, здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є платним. За проведення реєстрації справляється державне мито. Визначення сфер, у яких сплачується державне мито на сьогодні здійснюється у Декреті Кабінету міністрів України «Про державне мито». Станом на дату написання даного коментарю у зазначеному Декреті відсутня інформація про ставки державного мита за операції із здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Державне мито за реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень сплачується до моменту подання заяви про реєстрацію, оскільки відповідно до п. 10 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 22 червня 2011 р. N 703, заявник разом із заявою про державну реєстрацію подає органові державної реєстрації прав документ про сплату державного мита. В даному випадку мова йдеться про оригінал платіжного документу. Державне мито зараховується до державного бюджету України і не повертається заявнику навіть якщо йому відмовлено у державній реєстрації прав та їх обтяжень. Від сплати державного мита звільняються

  • органи державної влади (посадові особи) - за державну реєстрацію обтяження права на нерухоме майно;
  • органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування - за державну реєстрацію права власності держави, територіальної громади на земельні ділянки, яке виникло відповідно до закону (ст. 4 Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито»).

Крім того, від сплати державного мита звільняються і інші особи, визначені у Декреті Кабінету міністрів України «Про державне мито». Це громадяни, віднесені до першої та другої категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; громадяни, віднесені до третьої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, - які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов´язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов´язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років; громадяни, віднесені до категорії 4 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що за станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років; інваліди Великої Вітчизняної війни та сім´ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II групи тощо.

У вищевказаних випадках заявники не повинні подавати разом із заявою про реєстрацію документ, що підтверджує сплату державного мита.

Крім сплати державного мита, особа, що звертається із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, має сплатити за надання інформації з Державного реєстру прав (витягів, інформаційних довідок, виписок — ст. 28 закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») та за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної не з вини державного реєстратора. Така плата стягується окремо в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

Коментована стаття також передбачає виключення із правила про обов´язкову оплату надання інформації з Державного реєстру прав. Від сплати за отримання інформаційної довідки звільнені суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи державної податкової служби, органи Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи). Від сплати за надання витягу із Державного реєстру прав при здійсненні державної реєстрації обтяжень речових прав на нерухоме майно звільняються органи державної влади (посадові особи).

Отже надання витягу із Державного реєстру прав є платним для всіх, крім органів державної влади (їх посадових осіб), які реєструють обтяження речових прав на нерухоме майно. Для органів місцевого самоврядування (їх посадових осіб), а також для органів державної влади, що подають заяву про державну реєстрацію прав на нерухоме майно надання витягу із Державного реєстру прав також є платним.

Надання інформаційної довідки із Державного реєстру прав є платним для всіх, крім судових органів, органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ, прокуратури, державної податкової служби, Служби безпеки України та інших органів державної влади (їх посадових осіб).

Надання виписки у будь-якому випадку є платним, оскільки виписки відповідно до ст. 28 закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» надаються власнику нерухомого майна або правоволодільцю та містять інформацію про осіб, які отримали відомості про права та обтяження прав на нерухоме майно, що йому належить.