Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 222-1. Маніпулювання на фондовому ринку

Сторінки матеріалу:

  • Стаття 222-1. Маніпулювання на фондовому ринку
  • Сторінка 2
  1. Умисні дії службової особи учасника фондового ринку, що мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі, встановлені відповідно до закону щодо дер­жавного регулювання ринку цінних паперів, що призвели до отримання про­фесійним учасником фондового ринку або фізичною особою чи третіми особами прибутку у значних розмірах, або уникнення такими особами збитків у значних розмірах, або якщо це заподіяло значну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інте­ресам, або інтересам юридичних осіб, -

караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займа­тися певною діяльністю на строк до трьох років.

  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

караються штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи за­йматися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. 1. Значним розміром у цій статті вважається розмір, який у п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

  1.  Значною шкодою у цій статті вважається шкода, яка у п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
  2.  Тяжкими наслідками у цій статті вважається шкода, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

(Кодекс доповнено статтею 2221 згідно із Законом України № 3267-УІ від 21 квітня 2011 р.; у редакції Закону України № 4025-УІ від 15 листопада 2011 р.)

  1.  Основним безпосереднім об’єктом цього злочину виступають суспільні від­носини, які виникають під час обігу цінних паперів та інших фінансових інструментів на фондовій біржі і забезпечують встановлений законом порядок такого обігу та захист прав і законних інтересів учасників фондового ринку та інвесторів у цінні папери. Ці відносини регулюються законами України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 р., «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23 лютого 2006 р. та іншими нормативно-правовими актами. Додатковим факульта­тивним об’єктом цього злочину виступають відносини власності.
  2.  Об’єктивну сторону злочину характеризують: 1) дії службової особи учасника фондового ринку, що мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі, встановлені від­повідно до закону щодо державного регулювання ринку цінних паперів; 2) наслідки:

а)  отримання професійним учасником фондового ринку або фізичною особою чи тре­тіми особами прибутку у значних розмірах, або б) уникнення такими особами збитків у значних розмірах, або в) заподіяння значної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб; 3) причинний зв’язок між діями та наслідком.

  1.  Види дій, що мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі, наведені у За­коні України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 р. Зокрема, відповідно до ст. 101 цього Закону маніпулюванням цінами на фондовому ринку є:
  1. здійснення або намагання здійснити операції чи надання заявки на купівлю або продаж фінансових інструментів, які надають або можуть надавати уявлення щодо поставки, придбання або ціни фінансового інструменту, що не відповідають дійснос­ті, та вчиняються одноосібно або за попередньою змовою групою осіб і призводять

 

 

до встановлення інших цін, ніж ті, що існували б за відсутності таких операцій або заявок;

  1.  здійснення або намагання здійснити операції чи надання заявки на купівлю або продаж фінансових інструментів шляхом вчинення умисних протиправних дій, у тому числі шахрайства чи використання інсайдерської інформації;
  2.  поширення інформації через засоби масової інформації, у тому числі електронні засоби масової інформації, або будь-якими іншими способами, яке призводить або може призвести до введення в оману учасників ринку щодо ціни, попиту, пропозиції або обсягів торгів фінансових інструментів на фондовій біржі, що не відповідають дійсності, зокрема поширення недостовірної інформації, у разі коли особа, яка по­ширила таку інформацію, знала або повинна була знати, що ця інформація була недо­стовірною;
  3.  купівля або продаж фінансових інструментів перед закриттям торговельної сесії фондової біржі з метою введення в оману учасників ринку щодо цін, які склали­ся наприкінці торговельної сесії;
  4.  неодноразове протягом торговельного дня укладення двома або більше учасни­ками торгів угод купівлі чи продажу фінансових інструментів у власних інтересах чи за рахунок одного і того ж клієнта, за якими кожен з учасників торгів виступає як продавець та покупець одного і того ж фінансового інструменту за однаковою ціною в однаковій кількості або які не мають очевидного економічного сенсу або очевидної законної мети хоча б для одного з учасників торгів (або їх клієнтів), а також надання клієнтом кільком учасникам біржових торгів доручення на укладення в його інтересах однієї або більше угод з одним і тим самим фінансовим інструментом, під час яких покупець та продавець діють в інтересах клієнта;
  5.  неодноразове протягом торговельного дня здійснення або намагання здійснити операції чи надання заявки на купівлю або продаж фінансових інструментів, що не мають очевидного економічного сенсу або очевидної законної мети, якщо за резуль­татами таких торгів власник таких фінансових інструментів не змінюється;
  6.  неодноразове невиконання учасником біржових торгів зобов’язань за біржови­ми контрактами, укладеними протягом торговельного дня у власних інтересах або за рахунок клієнтів, якщо укладення зазначених контрактів спричинило значне збіль­шення або зниження ціни фінансового інструменту, за умови, що такі контракти мали суттєвий вплив на ціну такого інструменту;
  7.  укладення на фондовій біржі угод із фінансовим інструментом за ціною, що має суттєве відхилення від ціни відповідного фінансового інструменту, яка склала­ся на фондовій біржі тієї ж торговельної сесії (поточна ціна) шляхом подання без­адресних заявок, за умови, що угоди укладені від імені та/або за рахунок осіб, між якими (працівниками яких) існувала попередня домовленість про придбання або продаж фінансового інструменту за ціною, що має суттєве відхилення від поточної ціни.

Фінансові інструменти - це цінні папери, строкові контракти (ф’ ючерси), інстру­менти грошового обігу, відсоткові строкові контракти (форварди), строкові контракти на обмін (на певну дату в майбутньому) в разі залежності ціни від відсоткової ставки, валютного курсу чи фондового індексу (відсоткові, курсові чи індексні свопи), опці- они, що дають право на купівлю або продаж будь-якого із зазначених фінансових ін­струментів, у тому числі тих, що передбачають грошову форму оплати (курсові та відсоткові опціони).

  1.  Зазначеним Законом України від 30 жовтня 1996 р. не визнаються маніпулюван­ням цінами на фондовому ринку дії, що мають на меті: 1) підтримання цін на емісій­ні цінні папери у зв’язку з їх публічним розміщенням або обігом, за умови, що такі дії вчиняються учасником біржових торгів на підставі відповідного договору з емі­тентом таких цінних паперів; 2) підтримання цін на цінні папери відкритих або інтер- вальних інститутів спільного інвестування у зв’язку з їх викупом у випадках, уста­новлених законом; 3) підтримання цін, попиту, пропозиції або обсягів торгів фінан­совими інструментами, за умови, що такі дії вчиняються учасником біржових торгів на підставі відповідного договору з фондовою біржею. Не є маніпулюванням на фондовому ринку дії, що вчиняються органами державної влади у зв’язку з реаліза­цією грошово-кредитної політики або політики управління державним боргом.
  2.  У статті 2221 КК йдеться лише про такі дії, які мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі. Тобто це дії, які завжди пов’язані з купівлею або продажем фінансо­вих інструментів на фондовій біржі.

Фондова біржа є юридичною особою і утворюється не менше ніж двадцятьма засновниками - торговцями цінними паперами, які мають ліцензію на право прова­дження професійної діяльності на фондовому ринку, або їх об’єднанням, що налічує не менше ніж двадцять торговців цінними паперами. Фондова біржа має право про­вадити діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку з моменту отримання ліцензії Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Фон­дова біржа створює організаційні умови для укладання договорів з цінними паперами шляхом котирування цінних паперів на основі даних попиту і пропозицій, отриманих від учасників торгів на фондовій біржі. У торгах на фондовій біржі мають право бра­ти участь члени фондової біржі та інші особи відповідно до законодавства. Торгівля на фондовій біржі здійснюється за правилами фондової біржі, які затверджуються біржовою радою та реєструються НКЦПФР.