Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 232-1. Незаконне використання інсайдерської інформації

Сторінки матеріалу:

  • Стаття 232-1. Незаконне використання інсайдерської інформації
  • Сторінка 2
  1.  Умисне незаконне розголошення, передача або надання доступу до інсай­дерської інформації, а так само надання з використанням такої інформації реко­мендацій стосовно придбання або відчуження цінних паперів чи похідних (дери- вативів), якщо це призвело до отримання особою, яка вчинила зазначені дії, чи третіми особами необґрунтованого прибутку в значному розмірі, або уникнення учасником фондового ринку чи третіми особами значних збитків, або якщо це заподіяло значну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

караються штрафом від семисот п’ятдесяти до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або за­йматися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1.  Вчинення з використанням інсайдерської інформації на власну користь або на користь інших осіб правочинів, спрямованих на придбання або відчужен­ня цінних паперів чи похідних (деривативів), яких стосується інсайдерська ін­формація, якщо це призвело до отримання особою, яка вчинила зазначені дії, чи третіми особами необґрунтованого прибутку в значному розмірі, або уникнення учасником фондового ринку чи третіми особами значних збитків, або якщо це заподіяло значну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займа­тися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1.  Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повтор­но або за попередньою змовою групою осіб, або якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки, -

караються штрафом від п’яти тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або за­йматися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

  1.  Дії, передбачені частинами першою - третьою цієї статті, якщо вони вчи­нені організованою групою, -

караються штрафом від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або за­йматися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. 1. Значним розміром (значним збитком, значною шкодою) у цій статті вважається розмір (збиток, шкода), який в п’ятсот і більше разів переви­щує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

  1.  Тяжкими наслідками у цій статті, якщо вони полягають у заподіянні мате­ріальних збитків, вважаються такі, які у тисячу і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
  2.  Під особами, які вчинили дії, передбачені цією статтею, розуміються: поса­дові особи емітента, у тому числі ті, які були посадовими особами емітента на мо­мент ознайомлення з інсайдерською інформацією; особи, які мають доступ до ін- сайдерської інформації у зв’язку з виконанням ними трудових (службових) обов’язків або договірних зобов’язань незалежно від відносин з емітентом, у тому числі співробітники професійних учасників фондового ринку; державні службов­ці, яким відома інсайдерська інформація внаслідок виконання ними посадових (службових) обов’язків; особи, які ознайомилися з інсайдерською інформацією неправомірним шляхом; аудитори, нотаріуси, експерти, оцінювачі, арбітражні керуючі або інші особи, які виконують надані законом публічні повноваження.

(Кодекс доповнено статтею 232[20] згідно із Законом України № 3480-ІУ від 23 лютого 2006р; у редакції законів України № 801-УІ від 25 грудня 2008р., № 3306-УІ від 22 квітня 2011 р. та № 4025-УІ від 15 листопада 2011 р.) крім акцій корпоративних інвестиційних фондів інтервального та відкритого типу; 3) факти лістингу/делістингу цінних паперів на фондовій біржі; 4) отримання позики або кредиту на суму, що перевищує 25 відсотків активів емітента; 5) зміну складу посадових осіб емітента; 6) зміну власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій; 7) рішення емітента про утворення, припинення його філій, представництв; 8) рішення вищого органу емітента про зменшення статутного капіталу; 9) порушення справи про банкрутство емітента, винесення ухвали про його санацію; 10) рішення ви­щого органу емітента або суду про припинення або банкрутство емітента.

Зазначена інформація вважається інсайдерською до моменту її оприлюднення згідно із законом. Зокрема, таке оприлюднення відбувається в установлені Законом строки шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань ВРУ, КМУ або НКЦПФР, розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів і розміщення на власному веб-сайті емітента. Порядок офіційного оприлюднення встановлений рішенням ДКЦПФР «Про затвердження По­ложення про розкриття інформації емітентами цінних паперів» від 19 грудня 2006 р. № 1591 (ОВУ. - 2007. - № 9. - Ст. 339). Рішення ДКЦПФР «Про порядок розкриття інсайдерської інформації» від 22 липня 2008 р. № 792 (ОВУ. - 2008. - № 71. - Ст. 2403) втратило чинність на підставі рішення НКЦПФР від 26 квітня 2012 р. № 585 (ОВУ. - 2012. - № 40. - Ст. 1559).

Раніше, відповідно до ч. 4 ст. 44 Закону, ДКЦПФР визначала, яка саме інформація належить до інсайдерської. Зокрема, про це йшлося у рішенні ДКЦПФР «Про визна­чення інформації, яка належить до інсайдерської» від 21 листопада 2006 р. № 1344 (ОВУ. - 2007. - № 6. - Ст. 234), однак воно втратило чинність на підставі рішення НКЦПФР від 29 травня 2012 р. № 752 (ОВУ. - 2012. - № 48. - Ст. 1900) у зв’язку зі змінами відповідних законодавчих приписів.

Інформація щодо оцінки вартості цінних паперів та/або фінансово-господарсько­го стану емітента, якщо вона отримана виключно на основі оприлюдненої інформації або інформації з інших публічних джерел, не заборонених законодавством, не є інсай- дерською інформацією.

  1. У частинах 1 та 2 ст. 2321 КК передбачені самостійні склади злочинів з одна­ковими їх конструкціями та деякими однаковими ознаками. Зокрема, об’єктивну сторону цих злочинів характеризують:
  1.  незаконні дії: за ч. 1 ст. 2321 КК - а) незаконне розголошення інсайдерської інформації; б) передача такої інформації; в) надання доступу до неї або г) надання з використанням такої інформації рекомендацій стосовно придбання або відчуження цінних паперів чи похідних (деривативів); за ч. 2 ст. 2321 КК - вчинення з викорис­танням інсайдерської інформації на власну користь або на користь інших осіб право- чинів, спрямованих на придбання або відчуження цінних паперів чи похідних (дери- вативів), яких стосується інсайдерська інформація;
  2.  наслідки, які однаково визначені за частинами 1 та 2 ст. 2321 КК: а) отримання особою, яка вчинила зазначені дії, чи третіми особами необґрунтованого прибутку в значному розмірі, б) уникнення учасником фондового ринку чи третіми особами значних збитків, в) заподіяння значної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб;
  3. причинний зв’язок між діями та наслідком. Для об’єктивної сторони злочину достатньо встановити вчинення особою хоча б однієї із зазначених дій, які спричини­ли будь-який указаний наслідок.
  1.  Зазначені у частинах 1 та 2 ст. 2321 КК дії вчинюються на порушення спеціальних заборон, установлених у ч. 1 ст. 45 Закону України від 23 лютого 2006 р. № 3480-ІУ, і є видами забороненого використання інсайдерської інформації. При встановленні неза­конності такого використання потрібно обов’ язково встановити, що конкретна інсай- дерська інформація не була офіційно оприлюдненою до моменту вчинення зазначених у ст. 2321 КК дій. У противному разі склад цього злочину відсутній, оскільки інформа­ція втратила правовий статус інсайдерської з моменту її офіційного оприлюднення (розкриття). Крім того, слід ураховувати можливість правомірної передачі інсайдерської інформації або надання доступу до неї іншим особам у межах виконання професійних, трудових або службових обов’язків та в інших випадках, передбачених законодавством.

Під незаконним розголошенням інсайдерської інформації слід розуміти її незаконне повідомлення хоча б одній особі, яка не має права на ознайомлення з нею. Передача інсайдерської інформації - це дії, якими інсайдерська інформація переміщується в про­сторі до іншої особи, яка не має права на її одержання, наприклад передача такої інфор­мації на паперовому або електронному носієві. Надання доступу до інсайдерської ін­формації - це надання можливості сторонній особі самостійно взяти носій із такою інформацією, або зробити копію такої інформації на певному носієві, або ознайомити­ся зі змістом інформації. Слід звернути увагу на те, що у ч. 1 ст. 45 Закону України від 23 лютого 2006 р. № 3480-ІУ, у якій сформульовані заборони щодо вчинення дій з ін­сайдерською інформацією, буквально про розголошення такої інформації не говорить­ся, однак заборона передавати інсайдерську інформацію або надавати доступ до неї іншим особам за своїм змістом охоплює ті випадки передачі або надання доступу, при яких фактично інсайдерська інформація стає відомою сторонній особі.

Надання з використанням інсайдерської інформації рекомендацій стосовно при­дбання або відчуження цінних паперів чи похідних (деривативів) може стосуватись прийняття рішення про їх придбання або відчуження, їх кількості, часу вчинення правочину тощо.

  1.  Згідно з приміткою до ст. 2321 КК значним розміром (значним збитком, значною шкодою) у цій статті вважається розмір (збиток, шкода), який в п’ ятсот і більше разів перевищує н. м. д. г. Це визначення стосується: а) отримання особою, яка вчинила за­значені у частинах 1 або 2 ст. 2321 КК дії, чи третіми особами необгрунтованого при­бутку в значному розмірі; б) уникнення учасником фондового ринку чи третіми особами значних збитків; в) заподіяння значної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. Розміри кожного виду зазначених наслідків повинні встановлюватись окремо. Про визначення одного н. м. д. г. див. п. 16 коментаря до ст. 199 КК.

При встановленні зазначених у ст. 2321 КК наслідків потрібно враховувати, що отримання прибутку або уникнення збитків обумовлено врахуванням особами інсай- дерської інформації при прийнятті певних рішень щодо цінних паперів на фондовому ринку. З цим пов’язано заподіяння значної шкоди іншим учасникам фондового ринку, чиї права щодо торгівлі цінними паперами на основі однакової інформації про цінні
 

 

папери та їх емітентів були порушені. Заподіяння такої шкоди вирішальним чином пов’язане з тим, що оприлюднення конкретної інформації, з якою вчинені злочинні дії, впливає на збільшення або зменшення вартості цінних паперів, яких стосується конфіденційна інформація, та на поведінку осіб, які вчиняють операції з ними.