Всього на сайті:

Дисертацій, Курсових: 2875

Підручників з права онлайн: 41

НПК кодексів України онлайн: 16

Стаття 203-1. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва

Сторінки матеріалу:

  • Стаття 203-1. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва
  • Сторінка 2
  1.  Незаконне виробництво, експорт, імпорт, зберігання, реалізація та пере­міщення дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сиро­вини для їх виробництва, якщо ці дії вчинені у значних розмірах, -

караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян із конфіскацією та знищенням дисків для лазерних сис­тем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва.

  1.  Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або вчинені у великих розмірах, -

караються штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва.

П римітка. Під значним розміром слід розуміти вартість дисків для лазер­них систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва, що у двадцять разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян; під великим розміром слід розуміти вартість дисків для лазер­них систем зчитування, матриць, обладнання чи сировини для їх виробництва, що у сто разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

(Кодекс доповнено статтею 2031 згідно із Законом України № 2953-ІІІ від 17 січня 2002р.; в редакції законів України № 2734-ІУ від 6 липня 2005р. та № 4025-УІ від 15 листопада 2011 р.)

  1.  Об’ єкт злочину - суспільні відносини у сфері господарської діяльності, пов’ язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчиту­вання, матриць. Додатковим факультативним об’єктом цього злочину є авторське та суміжні права.
  2.  Предметом злочину можуть виступати: 1) диски для лазерних систем зчитуван­ня; 2) матриці; 3) обладнання для виробництва дисків для лазерних систем зчитуван­ня; 4) сировина для їх виробництва.

Диск для лазерних систем зчитування - будь-який оптичний диск для лазерних систем зчитування із записом або з можливістю запису на ньому інформації, що відо­бражає об’єкти авторського права чи суміжних прав, або без запису такої інформації. Не є предметом злочину, передбаченого ст. 2031 КК, диски для лазерних систем зчи­тування, які не є об’єктами експорту/імпорту, що: 1) ввозяться або вивозяться, пере­силаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях фізичними особами в кількості, яка не перевищує двадцяти екземплярів; 2) ввозяться або вивозяться, пересилаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях юридичними осо­бами для забезпечення господарської діяльності без права або не з метою подальшо­го продажу або розповсюдження; 3) ввозяться або вивозяться з технічною докумен­тацією у складі обладнання.

Матриця - матеріальний носій у вигляді штампа або іншого аналогічного чи ек­вівалентного пристрою, який містить інформацію у цифровій формі і використову­ється для безпосереднього перенесення цієї інформації на диск для лазерних систем зчитування під час його виробництва.

Перелік основних вузлів для спеціалізованого обладнання з виробництва дисків для лазерних систем зчитування і матриць затверджується КМУ, а сировиною, що ви­користовується у їх виробництві, є оптичний полікарбонат.

  1.  З об’єктивної сторони злочин виражається у незаконному вчиненні з будь-яким із названих вище предметів хоча б однієї із зазначених у ч. 1 ст. 2031 КК дій: 1) ви­робництво; 2) експорт; 3) імпорт; 4) зберігання; 5) реалізація; 6) переміщення - за наявності в них значного розміру.
  2.  Відносини у сфері виробництва, експорту, імпорту зазначених предметів регу­люються законами України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» від 17 січня 2002 р. № 2953-ІІІ (ВВРУ. - № 17. -
  1. - Ст. 121), «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. (ВВРУ. - № 36. - 2000. - Ст. 299), «Про авторське право і суміжні права» в редакції від 11 липня 2001 р. (ВВРУ. - 2001. - № 43. - Ст. 214), а також між­народними договорами України.

При з’ясуванні змісту зазначених у ст. 2031 КК дій і їх незаконності вирішальне значення має те, що норма про цей злочин у сфері господарської діяльності напряму кореспондує положенням Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» від 17 січня 2002 р. У статті 1 цього Закону незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та си­ровини для їх виробництва (саме так названа ст. 2031 КК) визначено як виробництво, експорт, імпорт, зберігання, реалізація, переміщення на території України дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва, що не відповідають вимогам цього Закону (зазначені ті самі дії, що у ст. 2031 КК). Отже, у ст. 2031 КК йдеться про здійснення господарської діяльності з порушенням вимог, передбачених зазначеним Законом України від 17 січня 2002 р.

Така незаконна діяльність може виражатися: а) у зайнятті зазначеним у цій статті видом господарської діяльності без ліцензії, якщо така діяльність підлягає ліцензу­ванню (може здійснюватись як особою, яка взагалі не має наміру її отримувати, так і особою, яка збирається її отримувати, однак ще не отримала, або особою, у якої сплив строк дії ліцензії чи остання втратила своє юридичне значення з інших причин, або особою, яка була позбавлена ліцензії за порушення закону); б) у здійсненні гос­подарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню, з порушенням ліцензійних умов, тобто порушенні особою, яка одержала ліцензію, певних передбачених нормативно- правовими актами кваліфікаційних, організаційних, технологічних чи інших спеці­альних вимог, дотримання яких є обов’язковим при здійсненні ліцензованого виду господарської діяльності.

  1.  Виробництво дисків - це діяльність, яка пов’язана із застосуванням технологіч­ного процесу з переробки сировини в оптичні носії інформації у формі диску для лазерних систем зчитування, матриць, під час якого одночасно з виготовленням диску здійснюється запис на нього інформації, яка є об’єктом авторського права та/або су­міжних прав, або без запису, а також реалізацією дисків або матриць власного вироб­ництва (відповідно до ст. 1 Закону України від 17 січня 2002 р. № 2953-ІІІ).

Оскільки у ст. 2031 КК диски для лазерних систем зчитування і матриці визна­ються окремими предметами злочину, то важливо звернути увагу на те, що законо­давче визначення поняття «виробництво дисків» включає в себе також виробництво матриць. Це має безпосереднє значення для правильного розуміння положень ч. 3 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 черв­ня 2000 р., у якій раніше зазначалося, що підлягає ліцензуванню виробництво дисків для лазерних систем зчитування. У тій самій ст. 9, але в редакції Закону України від 19 жовтня 2010 р. № 2608-УІ, буквально зазначено, що ліцензуванню підлягають «ви­робництво, експорт та імпорт дисків для лазерних систем зчитування, матриць». Лі­цензійні умови здійснення господарської діяльності з виробництва дисків для лазерних систем зчитування передбачені ст. 4 Закону України від 17 січня 2002 р. № 2953-ІІІ, а також наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та під­приємництва та МОН «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господар­ської діяльності з виробництва дисків для лазерних систем зчитування, матриць» від 3 липня 2002 р. № 71/382.

Виробництво обладнання та сировини для виробництва матриць чи дисків для лазерних систем зчитування не підлягає ліцензуванню, на цю діяльність не поширю­ється Закон України від 17 січня 2002 р. № 2953-ІІІ, а тому у випадку його незаконно­го здійснення дії не можна кваліфікувати за ст. 2031 КК.

  1.  Експортом визнається продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоеко­номічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт това­рів, а імпортом - купівля українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб’єктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України.

Згідно із ч. 3 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р. підлягають ліцензуванню експорт, імпорт дисків для лазерних систем зчитування, матриць. Відповідно до Закону України від 17 січня 2002 р. № 2953-ІІІ та Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квіт­ня 1991 р. (ВВРУ. - 1991. - № 29. - Ст. 377) здійснюється ліцензування експорту/ім­порту основних вузлів для спеціалізованого обладнання з виробництва дисків для ла­зерних систем зчитування, матриць, перелік яких затверджується КМУ, та сировини для їх виробництва. Зокрема, Постановою КМУ «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2012 рік» від 26 грудня 2011 р. № 1360 передбачено, що підлягає ліцензуванню експорт та імпорт оптичного полікарбонату для виробництва дисків для лазерних систем зчитування, а також обладнання для виробни­цтва таких дисків, до якого віднесені: термопластавтомат інжекційного штампування дисків, прес-форми для таких термопластавтоматів, матриці або штампи, які містять дані, необхідні для штампування дисків. Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 8 серпня 2002 р. № 244 затверджено Порядок ви­дачі ліцензій на вид господарської діяльності - експорт, імпорт дисків для лазерних систем зчитування, матриць (ОВУ. - 2002. - № 35. - Ст. 1668).

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з експорту, імпорту об­ладнання та дисків для лазерних систем зчитування передбачені ст. 5 Закону України від 17 січня 2002 р № 2953-ІІІ, а також наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства економіки та з питань євро­пейської інтеграції України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження гос­подарської діяльності з експорту, імпорту обладнання та дисків для лазерних систем зчитування» від 14 серпня 2002 р. № 84/247 (ОВУ. - 2002. - № 36. - Ст. 1727).